luni, 7 decembrie 2015

Despre folosirea fondurilor europene - Col. (r) Balici Mihai

Raspunsul guvernului privind  folosirea de catre institutiile  de cult a fondurilor europene  este unul corect. Deja  biserica a folosit din plin  aceste fonduri alocate in perioada 2007-2013  la caminele de batrani, monumente istorice, structuri de cazare turistica  prin programele POR, FEADR, ong , fundatii  care  au accesat  programele POSDRU.
 
Dar pentru ca  sunt programe unde controlul este strict, unde corectitudinea  trebuie sa fie la ea acasa, de multe ori  este mai usor sa apelezi la  banii guvernamentali, la mila credinciosilor   care  nu se mai intereseaza unde si cum se cheltuiesc banii.
 
Am fost diriginte de santier la  Caminul de batrani  sub patronajul  parohiei Sf Silvestru, unde  Primaria Sector 2  a contribuit substantial  cu fonduri  si caminul  nici pana astazi  nu  este pus in functiune de peste 5 ani, deoarece nu este dotat cu mobilier, aparatura medicala, dotare bucatarie, spalatorie, tot ce este necesar pentru a functiona. Mai mult parohia  a creat si o stare conflictuala cu primaria si constructorul, care si-au luat mainile de pe acest locas care apartine de parohie si sta nefolosit si se degradeaza. Am propus parohiei, din anul 2010, sa le intocmesc un dosar de finantare pentru dotarea   caminului de batrani  si se putea lua un milion de euro prin programul POR, dar reprezentantii parohiei au fost total dezinteresati  si mai mult interesati de scandalul cu primaria si constructorul pe probleme minore, create tot de ei.
 
Va rog sa nu se mai acorde nici un ban de la Guvern, la urmatoarele domenii, care sa apeleze doar la fondurile europene, astfel:
-biserica 
-armata sa fie inclusa  in aceste fonduri:  are spitale, are monumente istorice, are camine de batrani, are cladiri ce se pot  reabilita ca incubatoare de afaceri, are imprejmuiri care  cad  si arata ca la oamenii calici, are cadre care trebuie recalificate  dupa iesirea din activitate la varste mici, are cladiri ce trebuie consolidate, reabilitate  termoizolate, etc.
-la primarii  pentru termoizolarea blocurilor (aici UE acorda 60%  si primaria cu locatarii ,maxim 40%)dar se prefera imprumuturi bancare  sau taxele si impozitele  , pentru a obtine   contracte firmele  capuse, pentru a pune preturi triple , pentru a executa lucrari de slaba calitate ,pentru a evita expertiza structurilor de rezistenta  si a acoperi fisurile  periculoase la cutremur etc  si a plati dobanzi uriase la banci  (locatarii sunt momiti cu faptul ca nu dau nici un ban , dar ei nu stiu ca toti platim acesti bani indirect).
- la programele de cercetare, calificare , perfectionare  sa existe  o cuantificare clara a plusului de valoare-inventii brevetate, inventii aplicate in productie, numar de locuri de munca nou create.
 
Nu este posibil ca o firma care primeste  5 milioane de euro pentru calificare sau consiliere someri  sa nu fie obligata sa creeze  un numar de locuri de munca, iar o firma IMM care primeste 30.000 de euro  este obligata sa creeze minim 4-5 locuri de munca, altfel nu primeste rambursarea.
 
Salariile functionarilor publici  din agentiile care  gestioneaza banii europeni  sa fie in functie de sumele absorbite  si nu salarii fixe. Cunosc situatii  in care functionarul public in loc sa sprijine solicitantul, ii creaza o teama  ca daca nu indeplineste o mie de conditii va da banii inapoi, cauta diverse motive de amanare a  rambursarilor, parca intentionat nu doreste sa  aiba cat mai multi solicitanti si merg pe ideea care era si la noi in armata:
-intrare zero, iesire zero, vine controlul,totul este OK si stam linistiti, nu ne complicam, numai ca se uita  ca azi nimic, maine nimic si schema se va reduce din lipsa de activitate.
 
La  noi la armata  am avut un comandant general  care, prin 1992 , avea urmatoarea conceptie: noi suntem militari, asteptam ordine, nu trebuie sa ne complicam sa cautam de lucru (noi eram la  constructii si incepeam sa cautam sa lucram pe santiere civile, ca armata  nu mai avea investitii) si am asteptat, pana a venit "savantul" Ciorbea  si ne-a desfiintat prin acea ordonanta in care ofiterii primeau 20 de salarii  la iesirea la pensie si cate 2 salarii pe fiecare an pe care il avea pana la indeplinirea  varstei de pensionare.
 
De asemenea, sa se controleze cati bani platesc  primariile la diverse firma de paza  la scoli, spitale, alte institutii publice, in timp ce absolventii din scolile militare de profil nu au locuri de munca. Am fost intr-o institutie publica care  apartinea de Primaria Sector  4 si, prin anii 2005-2006,  la poarta era o femeie  necajita, de zi, si un portar de noapte, ca doar nu erau arhivele CIA, KGB, SRI etc  si aveau salariile minime pe economie. Dupa 2006  acestia au fost dati afara si a venit o firma  de bodyguarzi, cate doi pe tura, cu cefe de taur, voinici ca in poveste, echipati mai bine ca  militarii din Afganistan  si cred si salarii pe masura, plus ca firma avea si alte obligatii  catre cei ca au aprobat contractul platit din banii prostului de pensionar cu 5 milioane pensie care la prima ora  din 1 ianuraie se duce sa plateasca impozitul pe casa , sa aiba primaria bani.
 
La mine in cartier avem o banca BRDE care avea si ea  un bodyguard  si am vazut la un moment ca nu mai exista si am intrebat unde este, mi-au spus ca au renuntat, au pus camere de luat vederi. Ma uit  la Liceul Sincai unde sa vedeti ce masina sta  in fata liceului, pentru bodyguarzi, cand foarte bine toate aceste institutii ale statului trebuie pazite de  cadre MAI si veti vedea ce economii rezulta, plus  asa cum a spus si d-na KOVESI, ca nu numai DNA trebuie sa lupte contra coruptiei, dar si institutiile statului sa taie caile posibile de producere a coruptiei.
 
Noi am fost crescuti si educati in socialism, am muncit fara a avea pretentii materiale, ne era drag de aceasta tara, eram mandri de ea, dar  ni se rupe sufletul cand vedem cum aceasta tara se prabuseste, similar Greciei, daca Guvernul   nu va taia in carne vie,  pentru a aduce normalitatea in tara.
 
col(R)ing Balici Mihai 
Bucuresti