miercuri, 20 aprilie 2011

Ce şef de stat mai e ăsta? TRAIAN BĂSESCU, OM DE SERVICI LA „MARELE LICURICI”

http://www.ziarultricolorul.ro/editorial/ce-ef-de-stat-mai-e-sta-traian-bsescu-om-de--servici-la-marele-licurici.html

Duminică seara, în jurul orelor 22, la vila de protocol folosită de Administraţia Prezidenţială, Traian Băsescu s-a întîlnit cu agentul CIA George Sörös. Întîlnirea s-a dorit a fi una secretă şi a durat în jur de o oră, timp în care spaţiul radio a fost bruiat de puternica staţie amplasată în clădire. Fără a şti cu certitudine ce au discutat cei doi, sursele noastre presupun că George Sörös a negociat cu Traian Băsescu un calendar ferm al schimbării premierului. Problema înlocuirii lui Emil Boc este una deosebit de dificilă pentru Traian Băsescu, care este în pericol de a pierde de sub comanda sa atît executivul, cît şi partidul. În cazul în care Boc va fi schimbat din funcţia de premier şi înlocuit cu Sorin Mîndruţescu, Pazvante Chiorul nu va mai avea nici un control asupra Guvernului, pentru că viitorul premier va asculta ordinele Ambasadei SUA şi nu pe cele ale Cotrocenilor. Dacă schimbarea se va produce fără ca Emil Boc să fie reconfirmat în fruntea PDL, atunci Traian Băsescu va pierde şi controlul partidului, ipostază care, practic, îl va lăsa izolat la Cotroceni, fără pîrghii prin care să îşi impună deciziile. Se pare că mai bine de o oră Traian Băsescu s-a chinuit să îl convingă pe George Sörös ca americanii să nu îl lase pe dinafară. Urgenţa acestui contact, care l-a făcut pe Băsescu să se ducă duminică la Covasna pentru a-l întîlni pe Sörös, în loc să revină în Capitală de la Predeal, a fost dată de o serie de ordine pe care Chiorul le-a primit pentru a le executa în vizita de două zile pe care o efectuează la începutul acestei săptămîni în Azerbaidjan. Acolo, el se întîlneşte cu preşedintele azer Ilham Aliyev şi cu primul-ministru Artur Rasizade, pentru a discuta strategia proiectului de construcţie a gazoductului Nabuco, care va aproviziona mai multe ţări din Uniunea Europeană cu gaze provenite din fosta republică sovietică. Am aflat că, deşi teoretic, americanii nu ar trebui să aibă un interes în acest proiect, ei se străduiesc pe toate căile posibile să impună ca administrator al viitoarei conducte o firmă americană, pentru a avea controlului fluxului de gaz ce urmează a fi livrat Europei Occidentale.

Sursele noastre spun că Traian Băsescu este unul dintre pionii prin care americanii urmăresc dobîndirea controlului operaţional al gazoductului, care în momentul funcţionării va crea un grad mare de independenţă energetică a statelor Uniunii Europene. Jocul făcut de Traian Băsescu pune, încă o dată, România contra intereselor Uniunii Europene, în special ale Franţei, Germaniei şi Italiei, el susţinînd o operaţiune americană de control energetic, ceea ce, cu siguranţă, va aduce în viitor prejudicii politice majore în relaţiile ţării noastre cu partenerii europeni.

Explicaţie poză: Stăpînul şi sluga: fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, împreună cu Traian Băsescu...